x
Ukucajte pojam koji tražite:
Kucajte naziv Grada, Planine, Banje, Jezera:

Posetite Banju Vrujci

Banja Vrujci smeštena je između Ljiga i Mionice u podnožju Divčibara i poznata je kao jedna od banja sa najlekovitijom vodom i blagom klimom.

 

Na putu između Ljiga i Mionice naićićete na ljupku i od radoznalih prolaznika sakrivenu Banju Vrujci.

 

Banja Vrujci bila je nažalost i sasvim nepravedno godinama bila zapostavljena.

Srbija je poznata po brojnim lečilištima i banjama bogatim lekovitom i vodom visokog kvaliteta, ali čini se da je ona postala svesna svog bogatstva i potencijala tek nedavno.

 

Iz tog razloga, Banja Vrujci je kao i mnoge druge banje godinama bila poznata i posećena uglavnom od lokalnih meštana i onih koji su u blizini imali neke rođake ili prijatelje.

 

Potencijal Banje Vrujci je izuzetno veliki.

 

Sama priroda je veličanstvena, lekovita voda i blato , kao i specifična ušuškana klima i te kako mogu doprineti razvoju turizma u ovoj banji.

U zadnjih nekoliko godina, Banja Vrujci postaje prava mala oaza mira, lepote i zdravih navika.

 

Sve je više visoko kategorizovanih smeštajnih kapaciteta, sadržaja i atrakcija koje privlače sve više turista iz godine u godinu.

Obzirom da je klima ovde blaga, u Banji Vrujci svako godišnje doba nosi svoje lepote i posebne darove.

 

Banja Vrujci - legende

Sam položaj banje kao i njena prirodna lepota i zdravstvene prednosti uvrstile su je u narodna lečilišta još 1935. godine.

 

Međutim, brojne legende se o njoj prenose sa kolena na koleno i svaka ima istu konotaciju, a to je da je banja razlog zašto su mnogi naši junaci uspevali toliko dugo da se odupiru okupatorima.

 

Jedna od legendi govori o sjajnom junaku iz Kosovskog boja, Milanu Toplici po kome je i rečica koja protiče kroz banju dobila ime Toplica. 

 

Milan Toplica bio je kum Miloša Obilića slavnog Lazarevog viteza koji je ubio Murata - turskog sultana i tako ušao u svetsku istoriju.

 

Milan je živeo u banji i koristio je njene lekovite vode za vidanje svojih rana nakon brojnih izvojevanih bitki sa turcima.

 

Još jedna legenda govori o Kolubarskoj bici i vojnicima koji su se upravo u Banji Vrujci oporavljali od boja uz lekovitu vodu, blato i vino iz mioničkih krajeva.

 

Tek 1938. godine izgrađeno je prvo kupatilo sa lekovitom vodom nazvano Živojin Mišić u čast slavnom vojvodi koji je rođen nedaleko od banje.

 

Još jedna narodna priča govori o lekovitosti vode i blata banje Vrujci.

Naime, nakon jedne od strašnih bitaka koje su se u proošlosti odvijale u ovim krajevima jedan povređeni i umorni konj ostavljen je u atarima banje Vrujci da leži u blatu, mislići da neće preživeti dalje putovanje, odnosno povlačenje vojske.

 

Nakon nekoliko dana ležanja u lekovitom blatu konj se sasvim oporavio i sustigao svog gazdu koji ga je sa žalom u srcu ostavio.

 

Naravno, sve su ovo legende koje se prenose sa kolena na koleno, ali iskustvo nas je naučilo da su upravo narodna predanja možda i najbolji svedoci istorije jednog mesta, ali i naroda.


Gde se nalazi banja Vrujci?

Velika prednost banje Vrujci jeste i saobraćajna pristupačnost, ali i blizina glavnom gradu Beogradu.

 

 Banja Vrujci nalazi se svega na nekih 90 km od prestonice i do nje se može stići na nekoliko načina.

 

Preko Ljiga čuvenom Ibarskom magistralom, autoputem “Miloš Veliki”, preko Bogovađe ili Divaca.

 

Od Valjeva je udaljena svega 30 km što je čini posebno interesantnom za razgledanja i posetu mnogih kulturnih, istorijskih i prirodnih spomenika valjevskog kraja.

Ukoliko ne putujete svojim automobilom do banje Vrujci možete doći i autobusom ili vozom, a sve popularniji način prevoza jesu i organizovani kombi prevozi sa adrese na adresu.

 

Za koji god način da se odlučite, ako dolazite iz Beograda neće vam trebati više od sat i po vožnje.

U blizini su i Divčibare, poznato zimsko odmaralište te možete spojiti obilaske i uživati malo na nadmorskoj viini od nepunih 200 metara, malo na visini od preko 1000 m što je odlično za oporavak čitavog organizma.

 

Šta leči banja Vrujci?

Lekovite, mineralne vode koje su vekovima unazad oporavljale junake, zaslužne su za stvaranje turističke ponude u banji Vrujci.

U banji ima 5 glavnih izvora tople mineralne vode temperature od 26 do 28ͦ C po čemu je banja i dobila ime.

 

Poznata je fabrika vode iz ovog mesta pod imenom Voda Voda.

Voda je bogata važnim mineralima poput magnezijuma, selena i kalijuma, slabo je radioaktivna i mineralizovana te je veoma pogodna za lečenje i rehabilitaciju nakon određenih bolesti.

Najčešće se u banji leče sledeća stanja i bolesti:

 

 • očne bolesti
 • kožne bolesti
 • urinarne infekcije
 • hronična oboljenja digestivnog trakta
 • kamen u bubregu i mokraćnim kanalima
 • anksioznost
 • neke vrste neuroza
 • reumatizam
 • krvni pritisak
 • malokrvnost
 • ginekološka oboljenja

 

Osim vode u banji Vrujci lekovito je i blato koje je specifično plavkaste boje i uglavnom se može naći u okolini izvora vode.

 

Danas je napredovala sama tehnika lečenja tako da medicinski radnici na poseban moderan način uspevaju da pojačaju lekovito dejstvo blata.

 

Banja Vrujci turizam

Što se turizma tiče on se u poslednjih nekoliko godina i te kako razvija u Banji Vrujci.

Osim lekovitih izvora i lekovitog blata u banji Vrujci razvija se i sportski turizam kao i kapaciteti namenjeni rekreaciji i uživanju.

Posetite Banju Vrujci

Novi hotelski kompleks Prva nova banja kao i hotel Vrujci atraktivni su za turiste zbog bogatog sadržaja i bazena sa lekovitom vodom.

U oba hotela se pored unutrašnjih i spoljašnjih bazena sa toboganima može uživati i u opuštanju u moderno opremljenim spa centrima.

Osim bazena i brojnih sportskih terena, u banji Vrujci možete se i lepo prošetati nekom od uređenih staza za šetnju specifičnih imena.

 

 • Staza ljubavi
 • Staza nasleđa
 • Staza ljubavi i hodočašća
 • Staza banjska šetnja
 • Staza ka Suvoboru

Ovo su samo neki od turistički važnih sadržaja u samoj banji, a okolina banje Vrujici nudi još lepše i zanimljivije lokalitete.

 

U blizini banje nalazi se selo Struganik i u njemu rodna kuća vojskovođe Živojina Mišića.

Pored Struganika, turisti imaju priliku da posete i Ravnu goru.

Čuvenu visoravan planine Suvobor na kojoj je osnovan četnički pokret.

Nedaleko od banje Vrujci nalazi se i dosta manastira od kojih su najpoznatiji manastiri Bogovađa, Lelić, Ćelije i Ribnica sa istoimenom rečicom i pećinom.

Za one koji vole tradicionalne manifestacije banja Vrujci je dobar izbor naročito u toku letnjih meseci, jer se veliki broj manifestacija dešava upravo u blizini banje.

Neke od najvažnijih i svakako najposećenijih manifestacija su:

 

 

Banja Vrujci ima dosta potencijala za dalji razvoj turizma i za ne tako mnogo vremena nadamo se da će postati banja svetskog nivoa.

 

Banja Vrujci smeštaj

Banja Vrujci smeštaj je vrlo raznolik i bogat sa ponudom.  Pred dva poznata hotela od kojih je jedan čuvar tradicije Mioničkog kraja, a drugi predstavnik modernog razvitka banje, može se naći i veliki broj privatnih smeštajnih kapaciteta.

 

Od apartmana i soba za izdavanje pa sve do čitavih vila i vikendica izbor je zaista odličan.

 

Neki od modernijih kapaciteta u svom sastavu imaju i mini spa centre ili kupatilo sa masažnim đakuzi kadama.

 

Cene su i više nego pristupačne, a smeštaj se za vreme leta ili pojedinih praznika teško može pronaći u poslednjem momentu.

 

Zato vodite računa i na vreme rezervišite smeštaj kakav vama odgovara.

Izbor je svakako odličan i sigurno nećete pogrešiti ako odlučite da naredni odmor ili vikend provedete baš u banji Vrujci.


Podelite ovaj tekst na društveni mrežama:
« Vrati se na prethodnu stranu


Preporučujemo da pogledate:

APARTMAN ROSIC - Subotica smeštaj

APARTMAN SE NALAZI NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJA U SUBOTICI, PORED VELIKOG PARKA SA SETALISTEM, SPORTSKIM TERENIMA, SPRAVAMA ZA VEZBANJE, BAZENOM I STADION FK SPARTAK U BLIZINI. STAN JE OPREMLJEN SA MODERNIM NAMESTAJEM I OPREMOM. ...
Cena od: 25.00 - 50.00 € / soba/apartman

Apartman Stojanovic - Aranđelovac smeštaj

Apartman Stojanović nalazi se u strogom centru grada, u najlepšem delu glavne ulice, u neposrednoj blizini parka. Kako se nalazi na drugom spratu sa terase se pruža predivan pogled na glavnu ulicu i Bukulju. U neposrednoj blizini nalaze se apoteke, marketi, pekare, restorani, klubovi, bioskop, butici .... do pijace se stiže za 5 minuta laganog hoda, isto toliko je potrebno i do autobuske stanice. Izuzetno prostran, ovaj...
Cena od: na upit

Stanovi-apartmani Obrenovac - Obrenovac smeštaj

U ponudi su 5 smestajnih jedinica, razlicitog nivoa opreme: 3 luksuzna stana u centru grada, ul Kralja petra prvog br. 38 (samci ili bracni kreveti) 2 apartmana( 4 - 6 osoba), naselje Gaj-2 km od centra grada ...
Cena od: 10.00 - 20.00 € / Po osobi

Kuća za odmor "Hajduk VELJKO" - Stara planina smeštaj

Kuća za odmor Hajduk Veljko nalazi se u podnoziju Stare planine, na par kilometara od staze “Konjarnik” u selu Crni Vrh. Opustite se pored kamina u domaćoj atmosferi. Sa svojom raznovrsnom ponudom u vidu dvokrevetnih i trokrevetnih soba, apartmana, kao i specijalitetima domaće kuhinje, prenoćište “Hajduk Veljko” pleni domaćom atmosferom i savršeno je mesto za Vaš odmor. Sobe poseduju tv, zasebno kupatilo, zajedni...
Cena od: na upit

Smeštaj Vanessa - Novi Sad smeštaj

Za ugodan boravak u Novom Sadu poslovan, porodičan ili turistički, nasi apartmani su pravi izbor za Vas....sklapamo ugovore sa gradjevinskim fimama uz dogovor oko boravka i obroka... U prijatnom i komfornom prostoru u mirnom delu grada moći ćete da se odmorite i da uživate. Uslugama koje nudimo i smeštaju po hotelskim standardima a mnogo pristupačnijim cenama, pogodni smo kako za kraći tako i za duži boravak. Kapacitetom od ...
Cena od: 15.00 - 25.00 € / soba/apartman

Apartmani San - Divčibare smeštaj

Jedan apartman je izgrađen u oktobru 2009 god. i površina mu je 48 kvadrata. U prizemlju se nalazi dnevni boravak sa kuhinjom i kupatilom, a na spratu su dve spavaće sobe i wc. Kapacitet je 5 osoba. Apartman ima Total TV. Drugi apartman od 32 kvadrata se nalazi na spratu, u jednom je nivou, poseduje dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i dve sobe. Jedna soba je sa francuskim ležajem a druga sa dva zasebna ležaja. Kapacitet je ...
Cena od: na upit

Apartman Lili - Aranđelovac smeštaj

Apartman Lili nalazi se u Aranđelovcu, u mirnom delu grada, na 600 m. od centra, akvaparka i parka Bukovičke banje. Smešten je u prizemlju, poseduje dnevnu sobu sa kompletno opremljenom kuhinjom, spavaću sobu sa 1 bračnim i 1 singl ležajem, iz koje se izlazi na terasu i prostrano kupatilo. Gostima su dostupni: besplatni wifi, kablovska Tv, posteljina i peškiri(zamena na 5 dana), Ukupna površina apartmana je 69 m2. Pogoda...
Cena od: 20.00 - 30.00 € / soba/apartman

Apartman Perušić - Subotica smeštaj

Apartman PERUŠIĆ (35m2)se nalazi na drugom spratu stambene zgrade.Ima 1 spavaću sobu, bracni krevet+ ugaona garnitura na razvlacenje, TV sa kablovskim kanalima, 5G opticki internet, opremljenu kuhinju sa mikrotalasnom pećnicom, tosterom, kuvalom za kafu i frižiderom, u kuhinji se nalazi i rešo sa dva grejna tela. U ponudi je i mašina za pranje veša, kupatilo je sa tušem. Ima klima i centralno gasno grejanje.U ponudi su peš...
Cena od: 30.00 - 35.00 € / soba/apartman
Izdvajamo sa Blog stranice

Plaže Crne Gore

Plaze na crnogorskom primorjuCrnogorska obala ima 117 plaža. To je baš impresivno za obalu koja je duga svega 295km. Za koju od ovih plaza bi mogli reći da je najljepša? Ono što je jako zanimljivo da gdje god ste smješteni na primorju- put do najudaljenije tačke obale ne traje ni sat ipo vremena. Crnogorsko primorje ima zaista razne plaže. Neke pješčane, neke šljunkovite,neke skrovite, neke sa dobrom muzikom i kafićima...Takođe, sve veće plaže imaju obezbijeđen parking...Detaljnije »

Tara lepotica Zapadne Srbije

Tara lepotica Zapadne Srbije Ponosita i divlja lepotica Tara je po svemu drugačija planina za turiste, ali i planinare. Tara nije samo planina već i Nacionalni park izuzetne prirodne lepote.   Prostire se na skoro 25000 hektara od čega je čak 80% teritorije pod šumom. Prosečne nadmorske visine od 1000 do 1200 metara čine Taru odličnom planinom za odmor i relaksaciju.   Beskrajno zelenilo, mir i tišina glavne su odlike kojima Tara skoro i neprimetno privlači svoje obožavaoce.   Ona je kao neka prkosna srna koja svojom gracioznom lepotom mami poglede...Detaljnije »
Pogledajte još

Smeštaj za radnikeNa duži boravak

Utisci posetioca smeštajaOstavljeni komentari

Top smeštajiPreporučujemo smeštaje

Preporučeni smeštajiPosetioci sajta preporučuju

Novi smeštaji na sajtuposlednje upisani

Blog Sobe SmeštajO svemu pomalo

Slike SrbijeObjavite sliku nekog mesta

Tražite smeštaj?Objavite potražnju za smeštajem u željenom mestu u Srbiji

Nemate s kim na odmor ove godine?Objavite potražnju za osobama s kojima biste putovali

akva gold apartmani garetov konak prolom banja
 • Pansion Lug
  Marko Ilic, Nis
  Mir i tisina su me iznenadili iako je blizu Ustanicke i najduze ulice u Beogradu, bulevaru kralja Aleksandra. Domacin je preduset...
 • STELLA
  Tijana Vukajlovic, Arilje
  Uživali smo u ovom potpuno novom apartmanu. Sve pohvale! :)...
 • Apartman Snežana
  Regina Subotić, Kikinda
  Smestaj uzivo mnogo lepsi nego na fotografijama. Za svaku pohvalu i preporuku, sigurno cemo opet biti gosti...
 • Apartman Lina
  Milena Ćiković, Beograd
  Sve pohvale za apartman Lina!! Od lokacije, cistoce, ljubaznih domacina!! Ono sto je poseban utisak ostavilo na mene i moju porod...
 • Đerdapski mir
  Vesna Gunic, Bajmok
  ...
 • Đerdapski mir
  Marjana Vitković , Istocno Sarajevo
  Preljubazni domaćini, usluga na nivou, ambijent predivan. ...
 • Apartman Ana
  Aleksandra M , Beograd
  Besprekorna usluga, ljubazni domaćini. ...
 • Apartmani Luketić
  Slađana Telebak, Klek
  Smestaj odlican, komforan, cist. Gazde ljubazne, gostoprimljive. Osecate se kao kod svoje kuce. Sve preporuke za smestaj...
 • Centar Lux Kragujevac
  Josipa Krcmar , St.Gallen
  Super sobe i lokacija domacin jako ljubazan...
 • Smeštaj Miletić Zagorka
  Mijajlo Jankovic, Prijepolje
  Sve pohvale za smestaj,lokaciju,ljubaznost...Prelepa velika terasa sa pogledom na hotel Bela jela .Sve je cisto,udobno.Svaka prep...
Ostali komentari i utisci » smestaj gornja trepca, atomska banja, vila ana