Ukucajte pojam koji tražite:
Kucajte naziv Grada, Planine, Banje, Jezera:

Posetite Banju Vrujci

Banja Vrujci smeštena je između Ljiga i Mionice u podnožju Divčibara i poznata je kao jedna od banja sa najlekovitijom vodom i blagom klimom.

 

Na putu između Ljiga i Mionice naićićete na ljupku i od radoznalih prolaznika sakrivenu Banju Vrujci.

 

Banja Vrujci bila je nažalost i sasvim nepravedno godinama bila zapostavljena.

Srbija je poznata po brojnim lečilištima i banjama bogatim lekovitom i vodom visokog kvaliteta, ali čini se da je ona postala svesna svog bogatstva i potencijala tek nedavno.

 

Iz tog razloga, Banja Vrujci je kao i mnoge druge banje godinama bila poznata i posećena uglavnom od lokalnih meštana i onih koji su u blizini imali neke rođake ili prijatelje.

 

Potencijal Banje Vrujci je izuzetno veliki.

 

Sama priroda je veličanstvena, lekovita voda i blato , kao i specifična ušuškana klima i te kako mogu doprineti razvoju turizma u ovoj banji.

U zadnjih nekoliko godina, Banja Vrujci postaje prava mala oaza mira, lepote i zdravih navika.

 

Sve je više visoko kategorizovanih smeštajnih kapaciteta, sadržaja i atrakcija koje privlače sve više turista iz godine u godinu.

Obzirom da je klima ovde blaga, u Banji Vrujci svako godišnje doba nosi svoje lepote i posebne darove.

 

Banja Vrujci - legende

Sam položaj banje kao i njena prirodna lepota i zdravstvene prednosti uvrstile su je u narodna lečilišta još 1935. godine.

 

Međutim, brojne legende se o njoj prenose sa kolena na koleno i svaka ima istu konotaciju, a to je da je banja razlog zašto su mnogi naši junaci uspevali toliko dugo da se odupiru okupatorima.

 

Jedna od legendi govori o sjajnom junaku iz Kosovskog boja, Milanu Toplici po kome je i rečica koja protiče kroz banju dobila ime Toplica. 

 

Milan Toplica bio je kum Miloša Obilića slavnog Lazarevog viteza koji je ubio Murata - turskog sultana i tako ušao u svetsku istoriju.

 

Milan je živeo u banji i koristio je njene lekovite vode za vidanje svojih rana nakon brojnih izvojevanih bitki sa turcima.

 

Još jedna legenda govori o Kolubarskoj bici i vojnicima koji su se upravo u Banji Vrujci oporavljali od boja uz lekovitu vodu, blato i vino iz mioničkih krajeva.

 

Tek 1938. godine izgrađeno je prvo kupatilo sa lekovitom vodom nazvano Živojin Mišić u čast slavnom vojvodi koji je rođen nedaleko od banje.

 

Još jedna narodna priča govori o lekovitosti vode i blata banje Vrujci.

Naime, nakon jedne od strašnih bitaka koje su se u proošlosti odvijale u ovim krajevima jedan povređeni i umorni konj ostavljen je u atarima banje Vrujci da leži u blatu, mislići da neće preživeti dalje putovanje, odnosno povlačenje vojske.

 

Nakon nekoliko dana ležanja u lekovitom blatu konj se sasvim oporavio i sustigao svog gazdu koji ga je sa žalom u srcu ostavio.

 

Naravno, sve su ovo legende koje se prenose sa kolena na koleno, ali iskustvo nas je naučilo da su upravo narodna predanja možda i najbolji svedoci istorije jednog mesta, ali i naroda.


Gde se nalazi banja Vrujci?

Velika prednost banje Vrujci jeste i saobraćajna pristupačnost, ali i blizina glavnom gradu Beogradu.

 

 Banja Vrujci nalazi se svega na nekih 90 km od prestonice i do nje se može stići na nekoliko načina.

 

Preko Ljiga čuvenom Ibarskom magistralom, autoputem “Miloš Veliki”, preko Bogovađe ili Divaca.

 

Od Valjeva je udaljena svega 30 km što je čini posebno interesantnom za razgledanja i posetu mnogih kulturnih, istorijskih i prirodnih spomenika valjevskog kraja.

Ukoliko ne putujete svojim automobilom do banje Vrujci možete doći i autobusom ili vozom, a sve popularniji način prevoza jesu i organizovani kombi prevozi sa adrese na adresu.

 

Za koji god način da se odlučite, ako dolazite iz Beograda neće vam trebati više od sat i po vožnje.

U blizini su i Divčibare, poznato zimsko odmaralište te možete spojiti obilaske i uživati malo na nadmorskoj viini od nepunih 200 metara, malo na visini od preko 1000 m što je odlično za oporavak čitavog organizma.

 

Šta leči banja Vrujci?

Lekovite, mineralne vode koje su vekovima unazad oporavljale junake, zaslužne su za stvaranje turističke ponude u banji Vrujci.

U banji ima 5 glavnih izvora tople mineralne vode temperature od 26 do 28ͦ C po čemu je banja i dobila ime.

 

Poznata je fabrika vode iz ovog mesta pod imenom Voda Voda.

Voda je bogata važnim mineralima poput magnezijuma, selena i kalijuma, slabo je radioaktivna i mineralizovana te je veoma pogodna za lečenje i rehabilitaciju nakon određenih bolesti.

Najčešće se u banji leče sledeća stanja i bolesti:

 

  • očne bolesti
  • kožne bolesti
  • urinarne infekcije
  • hronična oboljenja digestivnog trakta
  • kamen u bubregu i mokraćnim kanalima
  • anksioznost
  • neke vrste neuroza
  • reumatizam
  • krvni pritisak
  • malokrvnost
  • ginekološka oboljenja

 

Osim vode u banji Vrujci lekovito je i blato koje je specifično plavkaste boje i uglavnom se može naći u okolini izvora vode.

 

Danas je napredovala sama tehnika lečenja tako da medicinski radnici na poseban moderan način uspevaju da pojačaju lekovito dejstvo blata.

 

Banja Vrujci turizam

Što se turizma tiče on se u poslednjih nekoliko godina i te kako razvija u Banji Vrujci.

Osim lekovitih izvora i lekovitog blata u banji Vrujci razvija se i sportski turizam kao i kapaciteti namenjeni rekreaciji i uživanju.

Posetite Banju Vrujci

Novi hotelski kompleks Prva nova banja kao i hotel Vrujci atraktivni su za turiste zbog bogatog sadržaja i bazena sa lekovitom vodom.

U oba hotela se pored unutrašnjih i spoljašnjih bazena sa toboganima može uživati i u opuštanju u moderno opremljenim spa centrima.

Osim bazena i brojnih sportskih terena, u banji Vrujci možete se i lepo prošetati nekom od uređenih staza za šetnju specifičnih imena.

 

  • Staza ljubavi
  • Staza nasleđa
  • Staza ljubavi i hodočašća
  • Staza banjska šetnja
  • Staza ka Suvoboru

Ovo su samo neki od turistički važnih sadržaja u samoj banji, a okolina banje Vrujici nudi još lepše i zanimljivije lokalitete.

 

U blizini banje nalazi se selo Struganik i u njemu rodna kuća vojskovođe Živojina Mišića.

Pored Struganika, turisti imaju priliku da posete i Ravnu goru.

Čuvenu visoravan planine Suvobor na kojoj je osnovan četnički pokret.

Nedaleko od banje Vrujci nalazi se i dosta manastira od kojih su najpoznatiji manastiri Bogovađa, Lelić, Ćelije i Ribnica sa istoimenom rečicom i pećinom.

Za one koji vole tradicionalne manifestacije banja Vrujci je dobar izbor naročito u toku letnjih meseci, jer se veliki broj manifestacija dešava upravo u blizini banje.

Neke od najvažnijih i svakako najposećenijih manifestacija su:

 

  • Mišićevi dani
  • Kosidba na Rajcu
  • Vrujački izvori

 

Banja Vrujci ima dosta potencijala za dalji razvoj turizma i za ne tako mnogo vremena nadamo se da će postati banja svetskog nivoa.

 

Banja Vrujci smeštaj

Banja Vrujci smeštaj je vrlo raznolik i bogat sa ponudom.  Pred dva poznata hotela od kojih je jedan čuvar tradicije Mioničkog kraja, a drugi predstavnik modernog razvitka banje, može se naći i veliki broj privatnih smeštajnih kapaciteta.

 

Od apartmana i soba za izdavanje pa sve do čitavih vila i vikendica izbor je zaista odličan.

 

Neki od modernijih kapaciteta u svom sastavu imaju i mini spa centre ili kupatilo sa masažnim đakuzi kadama.

 

Cene su i više nego pristupačne, a smeštaj se za vreme leta ili pojedinih praznika teško može pronaći u poslednjem momentu.

 

Zato vodite računa i na vreme rezervišite smeštaj kakav vama odgovara.

Izbor je svakako odličan i sigurno nećete pogrešiti ako odlučite da naredni odmor ili vikend provedete baš u banji Vrujci.


Podelite ovaj tekst na društveni mrežama:
podeli na viber ovaj smesta
« Vrati se na prethodnu stranu


Preporučujemo da pogledate:

Centar Lux Kragujevac - Kragujevac smeštaj

Dobrodošli u "Centar Lux", modere apartmane koji se nalaze u strogom Centru Kragujevca, ul. Karadjordjeva 39. Apartmani u središtu Kragujevca na svega par minuta hoda od PEŠAČKE ZONE, GRADSKOG PARKA i Memorijalnog parka Šumarice, KLINIČKOG CENTRA Kragujevac..., kao i mnogih modernih i tradicionalnih restorana i kafića idealan je za poslovne ljude kao i one koji žele da upoznaju Kragujevac. U APARTMANIMA MOGU BORAVITI SAM...
Cena od: 20.00 - 30.00 € / Po osobi

Vila Marija - Divčibare smeštaj

Vila Marija je moderni objekat koje se sastoji od četeri apartmana.U aprtmane se može smestiti 4-5 osoba.Apartmani sadrže hodnik, dnevni boravak sa kuhinjom i trpezariom, kupatilo i odvojenu spavaću sobu.Apartmani su u potpunosti opremljeni (centralno grejanje, WiFi, Parking), omogućeno je korišćenje dvorišta sa natkrivenom pergolom uz mogućnos roštilja i pečenjare....
Cena od: na upit

Apartman Sofi LUX - Subotica smeštaj

Apartman Sofi je udaljen 1.5km od centra grada. U ponudi imamo studio sa francuskim ležajem. U blizini apartmana se nalazi market 0-24h, prodavnica pića, pekara, pošta. U sklopu objekta se nalazi apoteka i stomatolog. Turističko mesto Palić je u blizini od 7km. Ergela Kelebija je udaljena 10km. Segedin na 30km a Budimpešta na 200km. Obezbedili smo internet brzine 80Mb i kablovsku televiziju (Smart Tv). Besplatan parking ...
Cena od: 30.00 - 35.00 € / soba/apartman

Vila Sretenje - Gornja Trepča smeštaj

Vila Sretenje raspolaze s dva apartmana. Svaki poseduje kupatilo, terasu, kuhinju, tv, posudje za kuvanje i sve ostalo sto je neophodno za udoban boravak. Nalazimo se na samo 150 metara od centra. ...
Cena od: na upit

VILA ZLATA ATOMSKA BANJA - Gornja Trepča smeštaj

Trazite lep i udoban smestaj´, vila Zlata je pravi izbor za vas.Nalazi se na 150 metara od stacionara. Poseduje 8 soba, cetiri sobe su dvokrevetne sa dva kupatila. Cetiri sobe su sa jedan, dva i tri lezaja i svaka soba ima svoje kupatilo. U svakoj sobi ima tv. prijemnik. Kuhinja kompletno opremljena. Objekat poseduje internet. Parking u dvoristu....
Cena od: na upit

Apartman Fenix - Niš smeštaj

FENIKS apartman sa terasom, nalazi se širem centru Niša. Kimatizovan partman poseduje dve spavace sobe, opremljenu kuhinju. U apartmanu mogu da borave do 5 osoba i odličan je za odsedanje porodice, kao i neke manje grupice radnika. Posteljina i peskiri su obezbedjeni, kao i veš mašina, što bi vam omogućilo i duži boravak u apartmanu. U apartmanu je obezbeđen internet i kablovska, sa Led TV. Poseduje sopstveni privatan...
Cena od: 20.00 - 40.00 € / Po osobi

Apartman Lili - Aranđelovac smeštaj

Apartman Lili nalazi se u Aranđelovcu, u mirnom delu grada, na 600 m. od centra, akvaparka i parka Bukovičke banje. Smešten je u prizemlju, poseduje dnevnu sobu sa kompletno opremljenom kuhinjom, spavaću sobu sa 1 bračnim i 1 singl ležajem, iz koje se izlazi na terasu i prostrano kupatilo. Gostima su dostupni: besplatni wifi, kablovska Tv, posteljina i peškiri(zamena na 5 dana), Ukupna površina apartmana je 69 m2. Pogoda...
Cena od: na upit

Apartman Lazar - Banja Koviljača smeštaj

Apartman Lazar je moderno opremljen nov apartman koji se nalazi u centru Banje Koviljače u kompleksu Pejak Handel. U blizini apartmana na oko 50 metara nalazi se veliki i jedinstven banjski park sa svojim sadržajima kao i marketi i restorani, a na udaljenosti od oko 200 metara i čuvena Specijalna bolnica za rehabilitaciju. Apartman Lazar se nalazi na prvom spratu i prilagođen je i osobama sa invaliditetom. Apartman poseduje veliki ...
Cena od: 20.00 - 30.00 € / soba/apartman

APARTMAN GARDEN - Subotica smeštaj

APARTMAN SE NALAZI NA ADRESI ALEKSE DUNDIĆA 11A U SUBOTICI, U MIRNOM DELU GRADA. APARTMAN NUDI BESPLATAN WIFI I OBEZBEDJEN PARKING. JEZERO PALIĆ JE UDALJEN 8 KM OD APARTMANA. U BLIZINI JE TRŽNI CENTAR, SUPERMARKETI I KAFIĆI. ...
Cena od: na upit
vila idila vauceri smestaj bela crkva
Pogledajte još

Smeštaj za radnikeNa duži boravak

Utisci posetioca smeštajaOstavljeni komentari

Top smeštajiPreporučujemo smeštaje

Preporučeni smeštajiPosetioci sajta preporučuju

Novi smeštaji na sajtuposlednje upisani

Blog Sobe SmeštajO svemu pomalo

Slike SrbijeObjavite sliku nekog mesta

Tražite smeštaj?Objavite potražnju za smeštajem u željenom mestu u Srbiji

Nemate s kim na odmor ove godine?Objavite potražnju za osobama s kojima biste putovali

akva gold apartmani garetov konak prolom banja
  • Hotel DjERDAN
    Nenad Vidaković, Beograd
    Poslovno sam odseo u smeštaj i iz iskustva kažem da je smeštaj odličan. Svaka preporuka. ...
  • VILA BOROVI ZLATAR
    Branka Sretković , Kragujevac
    Najpre nas se dočekala neobicna dobrodošlica, i gostoljubivost domaćina domacim proizvodima. Znaci nije samo komercijala nego ...
  • I&I Premium Apartments
    Jovan Marić , Beograd
    Apartmani su neverovatni, bili smo gosti par puta, sada mi stigao mejl za ocenu, zaslužene sve 10ke!...
  • Hostel Kostić
    Jovana Mitic, Novi Sad
    Sve pohvale za smeštaj ????. Divni ljudi ...
  • Prenoćište u Kikindi
    Tijana Manitasevic Vujcic, Beograd
    Uzivali smo u apartmanu Lala. Vlasnica je jako ljubazna i prijatna. Pored toga sto nam je odgovorila na sve zahteve, iznenadila ...
  • VILA BOROVI ZLATAR
    Zlatko Stanišić, Vrbas
    Ne znam šta da kažem, kad je sve bilo fantastično. Najviši mogući nivo. Ljubaznost i predusretljivost domaćina su neopisivi...
  • Apartmani Giovani
    Has Daninela, Lajkovac
    ljubaznost i cistoca su na zavidnom nivou...
  • Stan na dan CENTAR Vrbas
    Ivana Rogac, Beograd
    Sve pohvale za ljubaznost pre svega ,stan je bio izuzetno cist,opremljen,mirisljav,opremljen apsolutno u detalj sa svim sitnicama...
  • Stan na dan CENTAR Vrbas
    Bojan Milojevic, Beograd
    Vrlo prijatan i udoban smestaj, cist i uredan. Stan poseduje sve sto je potrebno za samostalan ili boravak sa porodicom. Brz i la...
  • Stan na dan CENTAR Vrbas
    Maria Kiss, Bec
    Komforan,cist,potpuno opremljen stan.Domacica lpredivna !Cista desetka za smestaj ,preporuka za svakog ko poseti grad Vrbas.Ovd...
Ostali komentari i utisci » smestaj gornja trepca, atomska banja, vila ana Mitic apartmans Nis