Ukucajte pojam koji tražite:
Kucajte naziv Grada, Planine, Banje, Jezera:

Stara planina - Da li ste znali?

Stara planina. Kada to kažemo neko bi prvo pomislio na sva ona ulaganja koja su političari medijski gurali, ili trenutnu borbu ekoloških aktivista protiv mini hidroelektrana. Takoreći, ništa pozitivno. Ali ova planina je mnogo više od toga. To je je nedovoljno istražena lepotica naše zemlje, dragulj koji ima potecijal da postane centar  turizma ne samo naše zemlje, već I celog Balkana.

Kao najveći planinski masiv, u ovom delu poluostrva, Stara Planina je prepuna zanimljivosti  koje realno jedan tekst o njoj ne može da dočara. Ali ćemo ipak probati.

Prvo ćemo krenuti sa formalnim karakteristikama. Ceo masiv je prirodna granica između Srbije I Bugarske, a prostire se od Zaječara do Crnog mora. Ukupna dužina je 550km, a većim delom pripada Bugarskoj, koja ovaj venac naziva Balkan, po čemu je I celo poluostravo dobilo ime. Najviši planinnski vrh je Midžor koji se nalazi na visini od 2169m I na vrhu možemo videti kamen koji predstavlja granicu dveju zemalja. Neko bi rekao da je to savršeno mesto za pravljenje selfija I neke ture, no o tome ćemo kasnije.

 

Zima na planini

Stara planina - Da li ste znali?

Iako bogata priirodnim lepotama, ova planina dugo nije bila prva destinacija turista. Kopaonik, Zlatibor, Divčibare oduvek su svi ovi centri bili ispred Stare Planine, jer su jednostavno bili bolje medijski propraćeni. A gde su mediji tu je I gužva, to je jednostavno IN. Na veliku sreću, ova situacija se menja, pa sve više ljudi želi da poseti ovu netaknutu prirodu. Izgleda da je konačno svima sinulo da odmor može da bude I bez modernih tehnologija I raznih ugostiteljskih objekata u kome su cene enormne.

Šta je bitno za Staru Planinu? Skoro pet meseci su planinski vrhovi pod snegom, te se stvara pogodna klima za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Takođe I sama konfiguracija celog terena na ovom područiju je perfektna za ski-sportove, tako da će se ovaj vid turizma tek razvijati. Sa druge strane neverovatno je bogata raznim hiking stazama i običnim pešačkim turama. Ali da se malo zadržimo na skijanju.

Babin zub zaštićeni priridni rezervat, a nalazi se na 1758m nadmorske visine. Ovaj skijaški centar ima staze Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Takođe poseduje I žičare se pokretnim trakama za skijaše I ski-liftove. Možete posetiti I prvu gondola u Srbiju na mestu Jabučko ravnište, koja ima organizovano panoramsko razgledanje tokom cele godine. Mogu se skijati skijaši svih kategorija na više od 13km uređenih staza, a postoji I staza za slobodnu vožnju za malo ekstramnije sportove.

Izgradnjom staza I sistema žičara, Stara planina je stvorila ozbiljnu podlogu za dalji razvoj I time će veoma brzo postati najznačajnije I najposećenije skijalište u Srbiji.  Posetioci koji vole netaknutu prirodu I lepote ovog kraja vratiće se da iznova dožive taj mir I sklad sa prirodom.

Jedna pod poznatih vila na Babinom Zubu je upravo vila Babin Zub porodice Ćirić.

Stara planina - Da li ste znali?

Da li ste znali?

Sada malo neformalnih informacija za koje definitivno niste znali. Npr arheologija. Da li ste znali za Timacum Minus, nalazište koje je Iz prvog veka nove ere. Prema rečima naših arheologa, Rimljani su ovde napravili naselje koje je kasnije preraslo u kamp njihove vojske sa sve kulama tvrđavama I propratnim građevinama. Tako da ako imate vremena ne bi bilo loše da se prošetate I da posetite ovo mesto. Ko bi pomislio da je su na Staroj planini bili Rimljani.

Isto se nalazi u selu Ravna gde imate I mini arheo park, koji je izuzetan. Iskreno niko od nas nije ni slutio da se ovako nešto može naći na Staroj Planini, ali eto, I tako nešto postoji.

Isto tako, da li znate za manastire Svetog Onufrija, Svetog Đorđa i Poganovo, koji je po nekim izvorima dom najstarijih fresaka u našj zemlji, koje datiraju iz 14. I 15. veka.

Staze I puteljci

Netaknuta priroda je omogućila da se razvijaju I druge sportske discipline. Pešačenje I planinarenje su izražene  aktivnosti u ovim delovima, a posebno se preporučuje u letnjim mesecima. Stara planina ima veliki broj pristupačnih staza, a lepota prirode I čist vazduh vas neće ostaviti ravnodušnima. To je prosto hrana za telo I dušu.

Najposećenije staze za pešačenje su: Planinarski dom- Midžor, staza Babin zub, Ravno Bučje- prevoj Sveti Nikola I šest staza Ćuštica. Pešačke staze su adaprirane I nisu previse zahtevne, zato su pogodne za ljubitelje ovih aktivnosti u svim starosnim dobima. Pešačke ture se uglavnom organizuju kao jednodnevni izleti. Ako ste ljubitelj netaknute prirode, a želite da pobegnete od gradske buke I imate ne tako zahtevan, ali aktivan vikend, posetite Staru planinu.

Tokom cele godine ova planina je zanimljiva I zbog malo ekstremnije aktivnosti. Za planinare Stara planina krije atraktivne vrhove koje ne smete propustiti.

Najviši vrh ovog masiva je Botov vrh, koji se nalazi na bugarskoj strani na visini od 2376m. Nama je ipak pristupačniji Midžor, malo niži, ali podjednako veliki izazov zbog strmih litica. Osvajači ovih vrhova se moraju pripremiti na veoma izražene I oštre zimske uslove tokom cele godine, što predstavlja još veći izazov. Ali pogled sa vrha je neprocenjiv, jer se vide divlje šume, ali I gradovi koji se nalaze u podnožju.

Planinarenje do Midžora Ima I jednu posebu atrakciju - Noćni pohod. Ovaj događaj se organizuje svake godine, a podrazumeva kampovanje, uspon I prelazak staza kojim se stiže do najviših vrhova. Ovakva aktivnost podrazumeva veliku kondiciju I fizičku spremnost, kao I dobro zdravlje, zbog otežanih uslova za penjanje tokom noći.

Osim Midžora, zanimljive destinacije za planinarenje su gorepomenuti Babin zub, kao prirodni rezervat, ekološki čist, reljefom I klimom predodredjen za skijaški centar. Tri Čuke je jedan od vrhova  malo ispod 2000 m, ali veoma neprohodan I nepristipačan deo, atraktivan za ekstremnije planinare. Posebno ga treba posetiti kao sedište bora krivulja, jedinstveno nalazište koje je ostalo sačuvano. Kopran se nalazi na velikoj nadmorskoj visini, slično kao I Tri Čuke, ali je poznat po vodopadima, te je sastavni deo planinskih ruta.

Sve su ovo mesta koje treba posetiti, ali naravno, shodno afinitetima I spremnosti. Ali se svakako možemo složiti da Stara planina  nudi za svakoga ponešto, od odmora I relaksacije, do jako ekstremnih sportova. Tako su razvijeni I planinski biciklizam, a tokom leta se održavaju takmičenja u paraglajdingu, a sve više je prisutan I alpinizam, jer postoje skoro idealni uslovi za ovu vrstu sporta.

 

Reke, Manu Čao, Vodopadi i Mesta za Videti

Nezaobilazna lepota Stare planine su upravo reke. Proglašena za prirodni park od izuzetnog značaja, poseduje vredne biljne I životinjske vrste, ali I hidrološke karakteristike veoma bitne za našu zemlju. Bogata čistom vodom, našla se na udaru gradnje mini hidroelekrana, ali se I danas vode velike borbe da se priroda očuva netaknuta. Stara Planina je opčinila jednog od najvećih mzičara današnjice, Manu Čaoa koji je jedan od mnogih koji su svojim prisustvom branili reke od nasrtaja raznih profitera koji bi želeli da izgrade MHE. Njegova pojava je izazvala svetsku reakciju, i nemojte se iznenaditi ako vidite dosta stranaca u ovom području.

Da se vratimo na reke. NIšava je najveća pritoka Južne Morave, a njen izvor se nalazi na bugarskom delu planine. NIje plovna, ali se koristi za rafting, pa je odlična za taj vid rekreacije. Timok dominira planinom, a njen deo Trgoviški Timok izvire neposredno ispod Babinog zuba, tako da I ovo jedna od destinacija koju treba posetiti. Značajne reke I potoci su Toplodolska reka, Visočica, Dojkinačka reka I Rosomočka reka. Ove reke prave najlepše vodopade, ali su I stanište zaštićenih vrsta koje su pred izumiranjem u čitavom svetu. Tako u ovim rekama živi potočna pastrmka, klen, potočna mrena itd.

Kreativnost majke prirode se ogleda u spletu reka I potoka koje  su napravile korita kroz crveni peščar, a velika količina vode pravi najlepše vodopade koje obavezno treba posetiti. Vodopad Tupavica  slovi za najlepši vodopad sa visinom od 15m gde se voda spušta niz crvene stene. Nalazi se u blizini sela Dojkinci, a najbolje je sve vodene tokve posetiti tokom proleća I jeseni, kada vodena snaga nabujala od kiša I toljenja snega.

Vodopad Bigar je pod zaštitom, nalazi se u blizini Pirota, a visok je čak 35m. U blizini se nalazi manastir I 3 manja jezera, ali posebno treba posetiti Bigarove slapove koji podsećaju na Pamukale u Turskoj. Nemojte ni pokušavati da se kupate, jer vam hladna planinska voda to neće dozvoliti.

Treba posetiti I selo Topli Do, koje je autenntično po starim seoskim kućama od blata, koje su dobro očuvane I  stiče se osećaj kao da je vreme stalo. U blizini ovog sela su magični Piljski I Čunguljski vodopadi.

Ne treba propustiti ni Rosomačke lonce koji predstavljaju kanjon Rosomačke reke. Predivan primer kako je reka pravila svoj put kroz stene I napravila krajolik koji ostavlja bez daha.

Zavojsko jezero je jedno od najlepših prirodnih jezera u Srbiji, a njegovo krivudanje podseća na meandre Uvca. Putem od Pirota ka jezeru potražite vidikovac Kozji kamen koji će vam na pravi način dočarati lepotu ovog jezera.

Ne smemo da zaboravimo Jelovačko vrelo na 730 metara nadmorske visine, koje je jednako po lepoti mnogo medijski propraćenijem Krupajskom.

Neistražena priroda

Netaknuta priroda se nalazi svuda oko nas, na nama je samo da ponesemo adekvatnu garderobu I krenemo u nova osvajanja. Cist vazduh I maštovita priroda koja ostavlja bez daha popuniće sva vasa čula I mamiti da se vratite ponovo na Staru planinu I doživite još bolje iskustvo. Smeštaj na Staroj planini ćete lako pronaći, samo odlučite da li više volite pešačenje, planinarenje ili možda neki ekstremniji sport. Stara planina sve ovo nudi, ali  I više od toga. Osvežite duh I telo, okrenite se prirodi.

Stara planina - Da li ste znali? 

 

Namerno smo po malo skakali sa teme na temu i sekli tok članka da bi smo ofržali Vašu pažnju.Stara Planina kao jedan od dragulja to definitivno zaslužuje.


Podelite ovaj tekst na društveni mrežama:
podeli na viber ovaj smesta
« Vrati se na prethodnu stranu


Preporučujemo da pogledate:

Vila Berbat - Ovčar banja smeštaj

Izdajem kucu u Ovcar Banji sa pogledom na vrh Kablara i manastir Blagovestenje. Blizina reke Zapadne Morave, wellnes centra, Banjskog potoka i pecine Kadjenice, kao i drugih lepota prebogate Ovcarsko-Kablarske klisure.Objekat poseduje 5 lezaja, od cega 1 bracni i 3 kreveta samca, dnevnu sobu sa trpezarijom, dve terase, kuhinja, kupatilo, klima uredjaj, 2 TV-a, WiFi (internet).U ponudi isticemo veliku terasu sa zidanim rost...
Cena od: 50.00 - 50.00 € / soba/apartman

Kuća za odmor Nadja - Užice smeštaj

Kuća za odmor Nadja se nalazi u Sevojnu, gradskom naselju Užica, na 10-ak minuta vožnje od centra Užica. Kuća je okružena prirodom, zelenilom i pogodna je za porodični odmor. Poseduje dve sobe, spavaca soba sa bračnim krevetom i druga je dnevni boravak opremljenom kuhinjom i trpezarijom u kojoj je krevet na razvlačenje. Ispred kuće je parking. ...
Cena od: na upit

Apartmani Zlata - Kragujevac - Kragujevac smeštaj

Luksuzno opremljena dvospratna kuća od 110 m2, na 1, 5 km od centra grada, za Vaš boravak i odmor u mirnom kraju grada. SADRZAJ: DVE DVOKREVETNE SOBE: - TV (kablovska), bežični internet, posteljina; - Upotreba kupatila sa tuš kabinom, peškiri; - Upotreba čajne kuhinje (frižider, indukcioni rešo, sudopera, posudje); - Izlaz u dvorište sa garniturom za sedenje i odmor. LUKS APARTMAN - STUDIO -FRANCUSKI LEŽAJ ...
Cena od: 10.00 € / Po osobi

Apartmani "Da-Da" - Rajac smeštaj

Dva dvokrevetna i dva trokrevetna studija. Svaki studio ima kuhinju, zasebno kupatilo, terasu....
Cena od: 30.00 - 48.00 € / soba/apartman

NajStan Bubanj-stan na dan - Kragujevac smeštaj

NajStan (stan na dan), smeštaj je na relaciji Bubanj-Centar, koji se nalazi pored Kliničkog centra, a u blizini su dežurna apoteka (radno vreme 24h), pekare i dve trafike sa radnim vremenom 24h. U pitanju je dvokrevetni apartman koji ubraja zasebnu trpezariju sa kuhinjom, kao i kupatilo, pruža mirnu okolinu sa pogledom i savršenu priliku za relaksaciju i odmor, kapaciteta za 4 osobe. Prijatan boravak, NajStan...
Cena od: na upit

Vila Lux Nedeljkovic - Gornja Trepča smeštaj

Na ekskluzivnoj lokaciji udaljenosti 100m od termalnih izvora nalazi se novoizgrađeni objekat Vila Lux Nedeljković. Objekat poseduje 12 apartmana, sa jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svi apartmani poseduju: - spavaću sobu- kuhinju- kupatilo- terasu- internet- tv- klima uređaj- sredstva za ličnu higijenu- bademantile- peškire- papuče Posetite nas i uverite se u kvalitet naših usluga....
Cena od: na upit

Apartmani Talija - Aranđelovac smeštaj

Apartman sa tri zvezdice, nalazi se na prelepoj lokaciji, udaljen 50m od parka Bukovicke banje i 150m od Hotela Izvor , Aqva parka i Rehabilitacionog zavoda BB. Apartman se nalazi u prizemlju kuce, sadrzi dnevnu sobu sa cajnom kuhinjom, spavacu sa francuskim i sngl lezajem, kupatilo sa svom opremom, IPTV, parking....
Cena od: na upit

LUX apartman "Studio 5" - Kragujevac smeštaj

LUX apartman ‘’Studio 5’’ u strogom centru grada ulica:Kralja Petra 32/2 koja izlazi na šetalište. Kompletno opremljen⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Dnevni odmor/Nocenje/Vise nocenja⭐️ Parking /Javno -stambeni/celodnevni P - Kablovska - Tv/Internet - Klima uredjaj ✔️ Pice dobrodoslice Ocekujemo Vas Informacije i rezervacije na telefon: 0641597809...
Cena od: 25.00 - 30.00 € / soba/apartman

Etno selo Sunčana Reka - Banja Koviljača smeštaj

Za smeštaj gostiju etno selo „Sunčana reka" gostima nudi jedinstvene kućice, kompletno opremljene (1/2, 1/3, 1/4, TV, TWC, terasa) i veoma atraktivne. Kućice se nalaze u dva naselja i svaka ima svoje ime: Naselje Robert De Niro - Mari-Mari, Kristina, Caca, Stana, Sunčica, Plavuša, Dragana, Vesna i Goca DžinNaselje Studenac - Danijela, Goca Lolita, Ivana, Ceca, Purićka, Riko, Goca kuvarica, kod Šerifa, Sl...
Cena od: na upit
Pogledajte još

Smeštaj za radnikeNa duži boravak

Utisci posetioca smeštajaOstavljeni komentari

Top smeštajiPreporučujemo smeštaje

Preporučeni smeštajiPosetioci sajta preporučuju

Novi smeštaji na sajtuposlednje upisani

Blog Sobe SmeštajO svemu pomalo

Slike SrbijeObjavite sliku nekog mesta

Tražite smeštaj?Objavite potražnju za smeštajem u željenom mestu u Srbiji

Nemate s kim na odmor ove godine?Objavite potražnju za osobama s kojima biste putovali

akva gold apartmani garetov konak prolom banja
 • I&I Premium Apartments
  Jovan Marić , Beograd
  Apartmani su neverovatni, bili smo gosti par puta, sada mi stigao mejl za ocenu, zaslužene sve 10ke!...
 • Hostel Kostić
  Jovana Mitic, Novi Sad
  Sve pohvale za smeštaj ????. Divni ljudi ...
 • Prenoćište u Kikindi
  Tijana Manitasevic Vujcic, Beograd
  Uzivali smo u apartmanu Lala. Vlasnica je jako ljubazna i prijatna. Pored toga sto nam je odgovorila na sve zahteve, iznenadila ...
 • VILA BOROVI ZLATAR
  Zlatko Stanišić, Vrbas
  Ne znam šta da kažem, kad je sve bilo fantastično. Najviši mogući nivo. Ljubaznost i predusretljivost domaćina su neopisivi...
 • Apartmani Giovani
  Has Daninela, Lajkovac
  ljubaznost i cistoca su na zavidnom nivou...
 • Stan na dan CENTAR Vrbas
  Ivana Rogac, Beograd
  Sve pohvale za ljubaznost pre svega ,stan je bio izuzetno cist,opremljen,mirisljav,opremljen apsolutno u detalj sa svim sitnicama...
 • Stan na dan CENTAR Vrbas
  Bojan Milojevic, Beograd
  Vrlo prijatan i udoban smestaj, cist i uredan. Stan poseduje sve sto je potrebno za samostalan ili boravak sa porodicom. Brz i la...
 • Stan na dan CENTAR Vrbas
  Maria Kiss, Bec
  Komforan,cist,potpuno opremljen stan.Domacica lpredivna !Cista desetka za smestaj ,preporuka za svakog ko poseti grad Vrbas.Ovd...
 • Stan na dan CENTAR Vrbas
  Jelena Mijatovic, Sremska Mitrovica
  Stan za sve preporuke. Ljubaznost,cistoca,svega ima kao kod kuce. Sve najbolje. Vidimo se opet....
 • Stan na dan CENTAR Vrbas
  Marija Branković, Beograd
  Bila sam u ovom apartmanu i osećala se kao da sam u svojoj kući.Sve pohvale za sve od ljubaznosti vlasnice Maje do samog apattm...
Ostali komentari i utisci » smestaj gornja trepca, atomska banja, vila ana Mitic apartmans Nis