X

Da li idete na odmor?

Letovanje u Crnoj Gori
Letovanje u Grckoj
Letovanje u Turskoj
Destinacija u Srbiji
Neka druga destinacija.
Ne idem na odmor ove godine
x
Ukucajte pojam koji tražite:
Izberite Grad, Planinu, Banju, Jezero:
 

Divčibare šta videti i šta doživeti?

 

Divčibare istorija

Divčibare šta videti kroz svako godišnje doba?

Divčibare zimovanje

Divčibare šta videti? Pešačke staze

Divčibare manifestacije

------------------------

Divčibare čudesna visoravan na planini Maljen koja svojom lepotom oduzima dah i puni baterije svima onima kojima je mali predah u prirodi preko potreban.

Divčibare su prava prirodna oaza mira i lepote smeštena na samo stotinak kilometara od glavnog grada naše zemlje - Beograda.

 

Za sve one željne pravog odmora u prirodi sa akcentom na još uvek netaknutu prirodu, mir i cvrkut ptica Divčibare su odličan izbor.

Divčibare šta videti i šta doživeti?

Blizina glavnog grada, ali i Valjeva koje se nalazi na nekih 40 km od centra Divčibara čini ovu turističku poslasticu primamljivom kako za vikend putovanja, tako i za izlete, ali svakako za one sa više vremena i višednevne odmore.

Nekada su Divčibare bile poznate po dečijim odmaralištima sa odličnom ponudom i organizacijom, gde su naši najmlađi mogli da uživaju u blagotvornoj klimi, čistoj vodi i vazduhu što je danas postao skoro pa luksuz.

 

Divčibare istorija

Prvi pisani podaci o Divčibarama datiraju još iz vremena Turaka negde sa sredine XV veka kada se pominje ime Divčibare kao deo smederevskog sandžaka.

Ime Divčibare, ova jedinstvena visoravan nažalost je dobila po sećanju na tragičnu smrt mlade čobanice iz ovog kraja koju je progutala nabujala reka Crna Kamenica. Kako bi se sačuvala uspomena na hrabru devojku, cela visoravan nazvana je Divčibare što na slovenskom jeziku znači “Devojačke bare”. 

 

Divčibare šta videti kroz svako godišnje doba?

Njihovoj lepoti ne može se odoleti ni u jednom godišnjem dobu, jer svako od njih priča svoju priču i pruža niz mogućnosti za opuštanje i uživanje.

Divčibare su nekada bile popularne uglavnom zimi zbog svojih ski staza i bezgraničnom prostoru za uživanje na snegu, no danas je situacija dosta drugačija i potencijal Divčibara konačno dobija svoj puni kapacitet.

One su danas posećene tokom svih godišnjih doba.

Kako i ne bi?

Leti vam se pruža prilika da malo odmorite od vrelih dana na vrelom asfaltu u prostranim šumama Divčibara i uživate u fenomenalnom pogledu.

Tokom proleća poseban je doživljaj ležati na prostranim livadama punim poljskog cveća i lekovitog bilja.

O zimi već i ne moramo da vam govorimo, jasno je da je ovo odlična destinacija za uživanje u zimskim čarolijama u svakom smislu.

Jesen je ipak poseban doživljaj. Zlatne šume su svuda oko vas, rečica žubori tiho i kao da sa sobom nosi sve vaše brige, dok setno udišete čisti planinski vazduh i osećate da vam srce raste od ove neodoljive lepote.

 

Divčibare zimovanje

Nekada su na zimovanje na ovu visoravan planine Maljen išla uglavnom deca u pratnji svojih učitelja, nastavnika, profesora ili trenera.

Danas, Divčibare su tokom cele zimske sezone bukirane i nekoliko meseci unapred.

Na razvijanju zimskog turizma radilo se mnogo, naročito poslednjih nekoliko godina.

 

Ali zašto da se odlučite za zimovanje na Divčibarama?

 • One pružaju bezbroj mogućnosti za uživanje na snegu
 • sankanje je moguće gde god poželite
 • Divčibare skijanje pruža dosta mogućnosti na dve različite staze za skijanje
 • mogućnost iznajmljivanja sanki, kliska, skija kao i guma za skijanje odlična je opcija za one koji nisu u mogućnosti da sve zimske rekvizite nose sa sobom.
 • Divčibare ski centar ima na raspolaganju dve odlično uređene ski staze.


Ski staza Centar

Ski staza Centar smeštena je kako i samo ime kaže u samom centru Divčibara na severnim obroncima Crnog vrha.

Staza je namenjena srednje iskusnim skijašima i duga je 600 metara.

Ski lift na ovoj stazi omogućava prevoz do 700 skijaša po satu, ali vodite računa da ski lift nije uvek otvoren, pa se pre polaska na stazu raspitajte.

 

Na nekim delovima staze omogućeno je skijanje i deci, odnosno postoje delovi prilagođeni manje iskusnim skijačima i deci.

Cene ski karata su zaista pristupačne i kreću se od 300 dinara za pojedinačnu vožnju sve do 30000 za sezonsku kartu po osobi.

Staza je adekvatno osvetljena i noću te je moguće i noćno skijanje za sve one obožavaoce ove vrste uživanja na snegu.

Ski staze divcibarski ski centar

Ski staza Crni vrh

Druga ski staza na Divčibarama nosi naziv po istoimenom vrhu sa koga se spušta severnom stranom i opremljena je dvosednom žičarom koja može da preveze čak 1200 putnika za sat vremena.

 

Dužina staze je 850 metara i staza je novijeg datuma.

Malo je zahtevnija i nije za početnike.

Pogled sa vrha ove staze je neverovatan i zaista ostavlja bez daha, te vam preporučujemo da u pauzi skijanja obavezno zastanete ili prošetate do samog vrha kako biste uživali u ovom nesvakidašnjem pogledu.

 

Nedavno je na kraju staze otvoren novi lokal pod nazivom DivčiBar - restoran i bar u pravom planinskom stilu sa mnogo detalja kji odaju duh ove nemirne i posebne planinske atrakcije.

Za sve skijaše moguće je da se odmore, ugreju i ugoste u ovom prijatnom planinskom ambijentu urbanog šarma.

 

Divčibare šta videti? Pešačke staze

Pešačke staze su izzetno popularne u novije doba, a Divčibare su jedno od onih mesta koja se imaju čime pohvaliti u tom smislu.

Pesacke staze Divcibare

Ukoliko ste ljubitelji šetnje i pešačenja po netaknutim delovima prirode gde se naizmenično smenjuju borove šume sa cvetnim livadama i celu šetnju zaokružite fenomenalnim pogledom sa vrha, Divčibare su pravi izbor.

 

Divčibare ima lepo obeležene i uređene pešačke staze koje su pristupačne svima i u većini slučajeva ne zahtevaju preveliki napor.

Samo dobru volju i ljubav prema prirodi i zdravom načinu života.

Staze za pešačenje na Divčibarama vam omogućavaju da istražite ovu visoravan na poseban način.

Staze uglavnom nisu naporne i zaista pružaju sasvim drugačiji doživljaj ovog poznatog odmarališta.

 

Ističe se nekoliko pešačkih staza koje su popularne:

 • pešačka staza do malog Golupca, Crnog vrha i Stražare u trajanju od po 40 minuta šetnje.
 • pešačka staza  do Lazove kose oko 60 minuta
 • pešačka staza do vodopada Skakalo 120 minuta
 • pešačka staza do Velikog Maljena 180 minuta

Ovo su samo neke od pešačkih staza na Divčibarama kojima možete prošetati i uživati u malim avanturama samostalno, sa svojom porodicom i prijateljima ili u pratnji vodiča i organizovanih pešačkih tura.

 

Pored pešačkih staza i za ljubitelje biciklizma postoje tri lepo sređene biciklističke staze.

Svaka od ovih staza nosi neku svoju lepotu i posebnu priču.

Po iskustvima posetilaca ovog čarobnog mesta, vidikovci na Divčibarama su posebno uživanje.

 

Vidikovac Crni vrh

Vidikovac Crni vrh nalazi se na samom kraju pešačke staze koja vodi od centra do Crnog vrha.

Vidikovac Crni Vrh Divcibare

Pogled je fenomenalan, i nešto je što možda nećete imati prilike da doživite na drugim planinama.

Staza je prilično dobro uređena i namenjena je kako rekreativcima tako i potpunim amaterima.

U jednom delu staze moraćete malo da se pomučite jer je dosta strmi uspon ka samom vrhu, ali je ono što vas gore čeka i te kako vredno truda.

Ukoliko se odlučite da na ovaj vidikovac krenete tokom zimskih, snežnih dana imajte na umu da će vam trebati udobna i topla obuća koja se ne kliza.

Kada se popnete na sami vrh čeka vas prijatno iznenađenje.

 

Veličanstven pogled pruža se preko planina Zapadne Srbije.

 

Napravljen je i mali drveni vidikovac sa koga se pruža još dalji i lepši pogled, a ispod njega svi oni koji još uvek gaje dete u sebi imau priliku da se sa vrha planine vinu među oblake velikom ljuljaškom koja čitav doživljaj čini zaista magičnim.

 

Vodopad Skakalo

Veličanstveni huk vodopada Skakalo možete primetiti još dok dolazite na Divčibare, ako vaš put vodi od Mionice preko Divaca.

Vodopad Skakalo Divcibare

Negde na pola uspona ka Divčibarama, ako se skoncentrišete i utišate muziku primetićete neobičan huk koji dolazi upravo sa ovog vodopada.

Do vodopada vodi pešačka staza i prizor je fenomenalan naročito za vreme proleća kada je vodostaj veći i vodopad stvara prelepe kaskade.

Ovo je po mišljenju ljubitelja vodopada jedan od veličanstvenijih prizora kako u ovom kraju, tao i u celoj zemlji.  Sa visine od oko 30 metara pada velika količina vode stvarajući magičnu atmosferu iz bajke.

 

No, put do samog vodopada je dosta strm i zahtevan te se ne preporučuje starijim posetiocima, porodicama sa decom i onima koji fizički ne mogu da izdrže veće napore.

 

Mada, ko ima volje ništa mu nije teško, a vodopad Skakalo vredan je svakog napora i svake kapljice znoja.


Vidikovac Kraljev sto

Možda vam je već poznato, ovaj vidikovac dobio je naziv po caru Dušanu koji je po predanju odavde posmatrao bitke koje su se nekada vodile u podnožju.

Poseban je užitak sa ovako mirnog mesta posmatrati gužve i užurbanost glavnog grada negde u daljini.

 

Divčibare manifestacije

Šta videti na Divčibarama je sada sasvim jasno, ali one nisu samo za gledanje.

Kao što smo već spomenuli Divčibare su za potpuno uživanje, a ono podrazumeva i dobru hranu i zabavu.

 

Razne manifestacije se održavaju na ovom mestu, što zbog dobre posećenosti, što zbog pristupačnog, a opet posebnog terena koji daje široku lepezu mogućnosti za ovakav vid zabave.

 

Mountain Music Fest

Jedna od važnih manifestacija na Divčibarama je svakako letnji muzički festival pod imenom Mountain Music Fest koji slobodno možemo reći otvara vrata Divčibara i vodi vas u svet.

Moderan i veoma uspešan festival Mountain Music Fest boutique festival muzike i umetnosti je nešto sasvim novo i drugačije. Ovo je jedan sasvim drugačiji festival odrađen na jedan moderan način gde svako ima priliku da uživa u onome što mu najviše prija.

 

Tu su kreativne radionice, muzika, nauka, sport i avantura ili jednostavno ležanje na suncu i uživanje u društvu sa porodicom i prijateljima.

Festival se održava uglavnom od 13. do 15. avgusta svake godine i zaista je nešto što biste trebali da doživite.

Od trke boja, zanimljivih radionica gde se možete okušati u slikanju, pravljenju skulptura ili manjim naučnim ogledima do paraglajdinga, kampovanja i uživanja u kvalitetnoj popularnoj muzici uz dobru klopu i piće, ovaj festival postaje jedna od najvažnijih manifestacija za našu zemlju.

 

Divčibare vašar

Iako su muzički festivali veoma popularni i privlače veliki broj turista, ne smemo zaboraviti tradiciju.

Baš jedna prava tradicionalna manifestacija jeste Divčibarski vašar koji se održava svake godine na dan Svetog Pantelejmona 9. avgusta.

Vašar se održava u centru sela nadomak novoizgrađene crkve posvećene upravo Svetom Pantelejmonu.

Tokom celog dana na vašaru možete uživati u tradicionalnim igrama, kupovini raznih sitnica, odeće, obuće, licitarskih srca i šećerne vune i svega onoga što na vašarima obično i ima.

Hrana i piće su takođe važan segment svakog srpskog vašara, a svake godine bira se novi domaćin slave Divčibara odnosno vašara. Uglavnom to bude neko baš odavde ili neki zaslužni građanin obližnjeg Valjeva ili Mionice.

Na dan vašara uglavnom su postavljeni i luna park, ali i cirkus kao sadržaj za zabavu dece i odraslih.

 

Ovog dana na Divčibarima sve vrvi od muzike, smeha i ljudi sve do noći kada se priroda pokazuje u svom punom svetlu, a tišina obuzima srca i duše onih koji ostanu.

 

Dani gljiva

Na Divčibarama se može pronaći veliki broj gljiva te se one poštuju naročito od obožavalaca ove gurmanske poslastice, ali i ljubitelja prirode i zdrave hrane.

 

Dani gljiva održavaju se početkom oktobra i okuplja veliki broj posetilaca.

Tih dana svuda u okolini beru se gljive i lekovito bilje, deca izlažu svoje radove na ove teme, a zanimljive su i trke preživljavanja kao moderniji način zabave na ovoj manifestaciji zajedno sa Foto safari akcijom.

 

U samom centru Divčibara tokom cele godine nalazi se tabla sa slikama gljiva i objašnjenjem o svakoj od njih kako biste i sami mogli da uberete neku i budete sigurni da niste odabrali onu koja se samo jednom jede :), odnosno otrovnu.

 

Okolina Divčibara takođe pruža niz mogućnosti za kvalitetan i kulturistički doživljaj ovog kraja.

Valjevo, Mionica, banja Vrujci i brojni manastiri samo su neke od turističkih ponuda koje nude Divčibare.

 

Divčibare smeštaj                     

Divčibare smeštaj je takođe poslednjih nekoliko godina i te kako u konstantnom razvoju.

 

Osim hotelskih kapaciteta, one se danas mogu pohvaliti izuzetnom ponudom apartmana sa modernim uređenjem i onim klasičnim planinskim smeštajem u brojnim vikendicama gde u potpunosti imate slobodu i privatnost sa svojim najmilijima.

Za one koji žele da dožive potpuno Divčibare kroz sve aspekte na raspolaganju je i veliki broj seoskih domaćinstava u okolini gde mogu uživati u smeštaju tradicionalnog tipa sa kvalitetnom hranom iz ovih krajeva naše zemlje i brojnim domaćim proizvodima koji se nude.

 

Divčibare šta videti više nije pitanje bez odgovora.

 

Šta više, jedan tekst je zaista mali da vam dočara šta sve ovde možete videti, doživeti i isprobati te vam predlažemo da ih što pre posetite i uverite se sami u njegove lepote i posebnosti.

Divčibare su pokazale da imaju ogroman potencijal za turizam i taj potencijal se razvija iz godine u godinu.

One polako postaju svetski poznata destinacija za odmor i relaksaciju sa modernim uređenjem i šarenolikim izborom smeštaja za svakoga po nešto.

 

Udahni duboko i prepusti se i pusti da te Divčibare povedu u nezaboravnu avanturu.


Ukoliko ste vlasnik smestaja (apartmana, vila) na Divcibarama, mozete kvalitetno da oglasite smeštaj na našem sajtu: Oglašavanje smeštaja u Srbiji

 

Podelite ovaj tekst
podeli na Facebook podeli na twitter podeli na pinterest
podeli na viber ovaj smesta
Smeštaji koji se izdaju na dan u mestu Divčibare

Apartmani vila Zvonko Jankovic - Divčibare smeštaj

Tokom cele godine izdajem konforna dva apartmana u sklupu kuće sa prelepim dvorištem. Idelano za lep odmor i relaksaciju, za decu, omladinu i starija lica. U sklopu dvorišta, parking, mesto za roštilj, kotlic, ljuljaška za decu, garniture za sedenjei lezaljke. Apartmani su opremljeni u klasicnom planinskom stilu. Kontakt telefon: 064 8154061 ...
Smeštaj - kontakt telefon Apartmani vila Zvonko Jankovic +381 64 8154061 / +381 64 8154061
Cena od: 5.00 - 10.00 € / Po osobi Detaljnije

Clean&Cozy Apartmani Divcibare - Divčibare smeštaj

Apartmani Clean&Cozy moderni apartmani u najlepsoj ravnoj ulici na Divcibarima odmah iznad samog centra luksuzno i kompletno opremljeni pruzice vam sigurno prijatan i ugodan boravak na ovoj planini. U ponudi su Studio apartman za max 3 osobe, Apartman sa odvojenom spavacom sobom za max 4 osobe i Apartman u potkrovlju koji je uradjen u kompletno planinskom stilu sa puno topline, zanimljivih detalja i puno prirodnih materijala. Sv...
Smeštaj - kontakt telefon Clean&Cozy Apartmani Divcibare 381603571616 / 381652083222
Cena od: 25.00 - 40.00 € / soba/apartman Detaljnije

Vila Marija - Divčibare smeštaj

Vila Marija je moderni objekat koje se sastoji od četeri apartmana.U aprtmane se može smestiti 4-5 osoba.Apartmani sadrže hodnik, dnevni boravak sa kuhinjom i trpezariom, kupatilo i odvojenu spavaću sobu.Apartmani su u potpunosti opremljeni (centralno grejanje, WiFi, Parking), omogućeno je korišćenje dvorišta sa natkrivenom pergolom uz mogućnos roštilja i pečenjare....
Smeštaj - kontakt telefon Vila Marija 065-876-3100
Cena od: na upit Detaljnije

Apartmani Cucić - Divčibare smeštaj

Apartmani Cucić imaju u ponudi tri apartmana dva u istoj zgradi jedan do drugog, a treci se nalazi u zgradi pored. Moderno opremljena, nova u mirnoj ulici na 700m od centra, a 200m od prodavnice, apoteke, doma zdravlja i pošte. Sva tri apartmana imaju odvojenu spavaću sobu sa bračnim krevetom, kompletno opremljenu kuhinju, terasu sa pogledom na planinu. Kućni ljubimci su dobrodošli. Po potrebi imamo i krevetac za bebe. ...
Smeštaj - kontakt telefon Apartmani Cucić +381 60 35 33353
Cena od: na upit Detaljnije

Apartman VRES - Divčibare - Divčibare smeštaj

Apartman VRESse nalazi na mirnom mestu, udaljen od samog centra Divčibara oko 200 metara, a isto toliko od stare i nove ski-staze. Lokacija apartmana je takva da pruža udobnost i mir za potpuno uživanje i odmor. Apartman se nalazi na spratu, podrazumeva dnevni boravak sa ležajem koji se otvara u udoban bračni krevet, galeriju sa francuskim ležajem, komplet opremljenu kuhinju i kupatilo, kao i zasebnu spavaću sobu. Na ras...
Smeštaj - kontakt telefon Apartman VRES - Divčibare 014-3100-409 / 062-277-409
Cena od: na upit Detaljnije
Izdvajamo sa Blog stranice

Bajina Bašta - Na obromcima planine Tare

Na obromcima planine Tare, desnoj obali reke Drine, između Valjeva, Ljubovije, Šapca i Užica, sve to u Zlatiborskom okrugu u zapadnoj Srbiji, nailazimo na Bajinu Baštu. Bajina Bašta je prelepa omanja opština, privlačna ljubiteljima domaćeg turizma, a i onima koji će to potencijalno postati, nakon što obiđu ovaj kraj. U ovom tekstu će biti pobrojana većina razloga zbog kojih biste možda baš Vi mogli biti ti koji će biti oduševljeni ovim delom zlatiborskim okruga na obromcima Tare, kolik...Detaljnije »
Pogledajte još

Top smeštajiPreporučujemo smeštaje

Preporučeni smeštajiPosetioci sajta preporučuju

Blog Sobe SmeštajO svemu pomalo

Novi smeštaji na sajtu

Slike SrbijeObjavite sliku nekog mesta

Tražite smeštaj?Objavite potražnju za smeštajem u željenom mestu u Srbiji

Nemate s kim na odmor ove godine?Objavite potražnju za osobama s kojima biste putovali

Podelite troškove prevozaObjavite slobodna mesta u autu

akva gold apartmani garetov konak prolom banja
 • Apartmani Sveta
  Svetlana Gojkovic, Uzice
  Apartman konforan, cist, udoban.Domacini gostoprimljivi,ljubazni....
 • Apartmani Luketić
  Marija Nikolić, Zemun
  Apartmani Luketić su odlično mesto za odmor. Domaćini su izuzetno ljubazni, smeštaj je čist i komforan, tako da zaista možet...
 • Apartmani Sveta
  Marina Stojanović, Niš
  Све похвале. Немам примедбе. Домаћини љубазни, смештај одличан, хиги...
 • Smestaj Stankovic
  Milan, Rijeka
  Odlično mesto za odmor, dušu i telo. Vlasnici izuzetno gostoprimivi i ljubazni. Stacionar, prodavnica, restoran... Sve je na 2 m...
 • Studio KAJA
  Dejan Petrovic , Beograd
  Sve pohvale za ljubaznost, sredjen i cist apartman. ...
 • Apartman Galerija
  Tanja Grnja, Sremska Mitrovica
  Sve je bilo ispostovano, jako smo zadovoljni. Odlicna lokacija, uredan i cist smestaj, ljubazni domacini....
 • Apartman Galerija
  Jelena Dobra, Novi Sad
  Fantasticna lokacija, apartman komforan, cist I udoban. Domacini veoma ljubazni I predusretljivi. Preporucujemo od srca! Vraticem...
 • Apartman "Pribojac"
  Ivan Stevcic, Smederevo
  Suvišno je trošiti reći na ovako gostoprimstvo i ovako dobre domaćine apartman je čista petica stvari su nove i udobne čist...
 • Vila Fontana apartmani Bela Crkva
  Nikolina Matić, Beograd
  Sve je lepo i čisto. Moja velika preporuka za smeštaj Vila Fontana...
 • Vila Fontana apartmani Bela Crkva
  Nikola Bozic, Zrenjanin
  Kokvo je na slikama, tako je i uzivo. Sve pohvale, moja velika preporuka za ovaj smestaj. Divni i prijatni ljudi...
Ostali komentari i utisci » apartmani beograd stefanon
lola apartmani banja koviljaca smestaj gornja trepca, atomska banja, vila ana
hoteli u svetu smestaj